neděle 20. září 2015

Poznáváme Bosnu a Hercegovinu, díl 1. -> Příroda

Včera jsem se vrátila ze skvělé poznávací dovolené.
Jako letošní cíl jsme ve čtyřčlenné skupince zvolili Bosnu a Hercegovinu - zemi, kam se turisté příliš nehrnou. Na jednu stranu je to velká škoda, protože je v Bosně neskutečně mnoho krásných míst, na druhou stranu bylo skvělé cestovat po zemi, která je nedotčená masovým cestovním ruchem.

V Bosně a Hercegovině jsme strávili celkem jeden týden a protože jsme toho viděli a zažili opravdu hodně, rozhodla jsem se povídání o dovolené rozdělit celkem do dvou článků. Tento, první článek, bude o bosenských přírodních krásách.

Mám ráda přírodu, zejména hory, lesy a chození na túry. Všechno z toho jsme si v Bosně dosytosti užila. Naší první destinací, kterou jsme navštívili, byl Národní park Kozara. Zde jsme podnikli malou, desetikilometrovou túrku. Dalo by se zde nachodit víc, ale byli jsme unavení po celonoční cestě autem, tak nám to úplně stačilo.
V NP Kozara jsme viděli krásné výhledy z místní rozhledny a taky jsme měli zážitek z kraviček pasoucích se všude na volno, ale jinak musím říct, že jsem si z tohoto místa úplně na zadek nesedla. Bylo to tu hezké, to jo, ale přišlo mi to tu trochu stejné jak v lese u nás doma. :)



Další přírodní destinací, kam jsme se v Bosně během našeho týdenního cestování podívali, bylo pohoří Prenj. Zde jsme podnikli dvě túry - jednu půldenní k místu Hajdučka Vrata (kam jsme bohužel kvůli nedostatku času nedošli) a jednu celodenní na vrchol Otiš(2097m.n.m.).
Túry v horách Prenj byly poměrně náročné, hlavně co se týče velkého převýšení na malé vzdálenosti. Pro nás horaly to však nebylo nic nezvládnutelného a nahoře se nám naskytly krásné výhledy. Také jsme si museli dávat během túry pozor na miny. :)
Pohpří Prenj bylo místo, ze kterého jsem byla opravdu nadšená a vřele ho můžu doporučit všem vášnivým turistům. Dokonce jsou v horách perfektně udržované chatky pro lidi, kteří by chtěli v bosenských horách podniknout vícedenní treky.






Třetí místo s krásnou přírodou, které jsme navštívili, byl národní park Una. Una je kromě názvu národního parku řeka, která je velmi oblíbená pro raftaře a je na ní několik překrásných vodopádů.
Ačkoliv se mi vodopády moc líbily, ze samotného národního parku jsem byla trochu zklamaná: nebyl bohužel moc dobře zorganizovaný a chyběly pořádné turistické trasy.

Vodopády Martin Brod a Štrbački Buk byly ovšem dechberoucí. :)



Na úplný závěr nesmím zapomenout zmínit místo, kde jsme jednu noc přespávali a kde se nám moc líbilo: Eko village u jezera Boračko. Jedná se o cenově velmi příznivý a krásný kemp. V tomto kempu pod horami můžete stanovat nebo spát v malých, romantických chatkách, tak jako jsme to udělali my.
Po kempu chodí na volno kozy, husy a další zvířátka. Sprchu zde mají jen ledovou a nachází se venku, takže jste při sprchování úplně odkrytí a koukají na vás všechna ta zvířátka a v případě plného kempu i všichni lidi. My jsme měli štěstí, že jsme byli díky končící sezoně v kempu úplně sami, takže na nás koukali jen zvířata a ne cizí lidi.:D
V Eko village také výborně vaří, ale nepočítejte tu s žádnou dietní stravou. My jsme sem přijeli z túry, byli jsme hladoví a chtěli jsme si dát v restauraci v kempu večeři. Pan majitel nevedl žádný jídelní lístek - pouze se nás zeptal, zda jíme maso a poté, co se setkal s kladnou odpovědí, připravil nám každému na talíř 6 grilovaných klobás a ještě placku z mletého masa.
Sním toho celkem hodně, ale tato bosenská porce byla opravdu nezvládnutelná. :)


Tohle tedy byla místa s krásnou přírodou, která jsme během týdne navštívili. Jak už jsem zmínila, nejvíce se mi líbil výstup na Otiš - vysokohorská turistika je zkrátka moje gusto. :) 
V dalším článku se můžete těšit na bosenská města!

4 komentáře:

  1. Tý jo, to vypadá jako super vejlet!

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, prosím mohla bych poprosit o podrobné info k Bosně a Hercegovině?Hlavně info o túrách -,kde zaparkovat auto,zda je stezka značená apod.,případně levné kempování nebo ubytování.Chceme navštívit i bosenské pyramidy a odtud nějakou poznávačku s túrou.Moc děkuji.Můj email: rkamila@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Bosně žádné pyramidy nejsou - navzdory tvrzení WM Magazínu a Semira Osmanagiće. Doporučuji načíst z důvěryhodnějších zdrojů. ;)

      Vymazat

Za každý komentář Vám moc děkuji!