čtvrtek 17. dubna 2014

...a půlka pobytu je za námi!

Náš pobyt se včera přehoupl do druhé poloviny. Musím říct, že ta první utekla s maximální rychlostí a už teď mám v hlavě plno nových poznatků, zážitků a zkušeností. Doufám, že druhá půlka bude dobrá úplně stejně!
Při této příležitosti jsem se tedy rozhodla napsat článek, který je po dlouhé době zase takovou směsicí událostí za poslední dny.
  •  Následující víkend po návratu z naší daleké cesty jsme podnikli půldenní výlet do města Guangfu. Guangfu se nachází cca půl hodiny vlakem od našeho kampusu a je známé díky cukrovaru, který se zde nachází. Musím říci, že  cukrovar mě trochu zklamal. Jednalo se sice o obrovský prostor s několika budovami, ale veřejnosti byla přístupná pouze jedna místnost, kde byla jakási výstava fotek a předmětů spojených s cukrovarnictvím - samozřejmě kompletně v čínštině.
  • Dále tam bylo spoustu stánků s jídlem a sladkostmi - ochutnali jsme místní zmrzlinu, o které na   internetu psali, že je opravdu vyhlášená a že jí člověk nesmí vynechat. Špatná rozhodně nebyla, ale   jakožto člověk ze zmrzlinářské rodiny už v životě jedla i lepší :)  
Další místo, které jsme v Guangfu navštívili, byla ekofarma. Šli jsme k ní v příšerném vlhku a vedru po docela dlouhé silnici. Viděli jsme zajímavá rýžová pole, ryby a malá prasátka, která se nám z celého výletu líbila asi nejvíc. 
Naší další zastávkou tento den měly být horké prameny, ale bylo takové vedro, že se nám do nich přestalo chtít, a tak jsme se vrátili domů dříve. Nebyl to špatný výlet, ale z větší dálky než z Hualienu bych do Guangfu určitě necestovala - zas až tak moc zajímavé to nebylo. :)



  •  Další významnou (gastronomickou) událostí, která se  v uplynulém týdnu stala, byla návštěva nightmarketu. Night market, neboli noční trh představuje pro Taiwance velkou zábavu a událost - člověk se zde může najíst, napít, zahrát si různé hry nebo nakoupit všelijaké cetky a drobnosti. Takový noční trh se koná každý den v téměř každém větším městě. (někde je nightmarketů dokonce vícero) U nás v Hualienu jsou dva a my jsem vyrazili na ten, který je více spojen s jídlem. To bylo samozřejmě něco pro mě! Dala jsem si sushi (které je na Taiwanu vynikající a také za výbornou cenu - tady stál kousek cca 6 Kč!) a grilovanou chobotnici. No prostě ideální večeře a   gurmánský zážitek :) Káťa ochutnala kachní hlavu (taková grilovaná kachní hlava je na Taiwanu  úplně běžná věc, stejně tak jako všechny ostatní orgány, krk nebo třeba pařátky...) a Míra s    Ivčou pizzu. No prostě jsme se opět měli po gurmánské stránce velmi dobře :) 

  •  Po přečtení těchto řádků by si člověk mohl myslet, že jsem se zase celý týden jenom flákali a užívali si. Tak to ale nebylo! Tento týden byl totiž "midterm week", což znamená, že se na škole píšou pololetní zápočty a zkoušky. I nás neminula jedna zkouška, a to z čínštiny.  Celý týden jsme se tedy denně učili výslovnost, čínské znaky, počítání a podobně. Strávili jsme nad tím poměrně dost času a nejen že jsme zkoušku udělali, ale teď už můžeme machrovat tím, že umíme napsat 33 čínských znaků (na konci pobytu na závěrečnou zkoušku jich prý budeme umět 100, ha ha!), pár základních vět a počítat. 
  • Kromě testu z čínštiny jsme tento týden také museli splnit "zkoušku" z bubnování na jednoduchý předmět Introduction of Taiwan. Spočívalo to v tom, že jsme v pětičlenných skupinkách zahráli na buben jednoduchou sestavu a učitel byl spokojený :) Prostě spíš taková sranda než nějaká dřina...
  • Naší polovinu pobytu jsme včera náležitě oslavili. Pozvali jsme i našeho taiwanského kamaráda Sua s přítelkyní, který se čerstvě dozvěděl, že pojede od září studovat do Česka (bohužel ne do Hradce, nýbrž do Zlína), a tak jsme mu povídali, na co všechno se může u nás těšit. Naší poklidnou oslavičku jsme zakončili půlnočním sedánkem u školního jezera a koukáním na úplněk a na hvězdy. 
  • Co se týče jídla, sama za sebe můžu říct, že mi dvakrát-denně-rýže ještě nezačala lézt krkem - pořád si místní jídlo velmi užívám. Dneska jsem sice měla po hodně dlouhé době těstoviny (Objevili jsme v naší jídelní ulici restauraci, kde je dělají zapečené se sýrem - neskutečná rarita!), tak to byla příjemná změna, ale zítra už se budu na rejži opět těšit. 
  • Kdybych měla vymyslet něco, co mi z jídel, co jím doma chybí, tak by to byl asi šopský salát, křupavé kaiserky s máslem, parmazán a smetanové omáčky. To tady fakt nenajdete. Ale zase si tu užívám jiné dobroty, které pak doma mít nebudu :)

1 komentář:

  1. Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

    Kolektivní rozum Obchodníci, kteří využívají eToro's CopyTrader™, mají o 60 % větší pravděpodobnost výhry

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář Vám moc děkuji!