pondělí 28. září 2015

Střípky ze září

V září můj blog oslavil dva roky své existence.
Pozorní a bystří čtenáři vědí, že hlavním tématem tohoto blogu je cestování a běhání. Tak tomu bude i nadále, ale zároveň bych na blog chtěla zařadit více článků o dalších věcech, co mě baví a naplňují.
Rozhodla jsem se, že založím novou rubriku Střípky, která vždy bude takovým shrnutím uplynulého měsíce.
Zde jsou tedy mé Střípky ze září:)  

První dva zářijové týdny byly ve znamení cestování - navštívila jsem kamarádku v Olomouci, Roháče a Bosnu s Hercegovinou, o čemž jsem napsala jednotlivé články. Všechny výlety byly skvělé, ale bohužel musím říct, že od té doby, co jsem se vrátila, se mě drží nějaká podzimní únava.
Ačkoliv jsem celé září nechodila do práce ani do školy, byla jsem velmi často vyčerpaná a unavená z jinak naprosto běžných věcí - v září se mi například několikrát stalo, že mě "obyčejný" desetikilometrový běh vyřídil, jako bych běžela stovku:D
Během tohoto měsíce jsem měla několikrát chuť s celým svým běháním seknout - sice jsem si na začátku měsíce zaběhla svůj druhý ultramaraton, ale jinak stálo moje zářijové běhání za prd - zkrátka na mě přišla krize. 
Minulý týden však přišlo "obrození", začala se (snad) navracet má síla a začalo mě to opět moc bavit.
Pořád se ale šetřím a více odpočívám.

...třeba s hezkými knížkami. V září jsem přečetla celkem čtyři super knížky: Pod sněhem od Petry Soukupové, která si dokonale pohrála s psychologií postav, i když příběh samotný se mi zdál trochu nedotažený.
Dále Lunapark od mistra hororu Stephena Kinga, který rovněž nezklamal.
No a nakonec dvě detektivky od mladého, nadějného českého autora Jiřího Březiny - Promlčení a Na kopci. Obě dvě knížky byly skvělé a mohu je všemi deseti doporučit. Už se těším, až pan Březina napíše nějakou další.
Září je přirozeně spojené s příchodem podzimu.
To se mi moc líbí, protože podzim je jedno z mých nejoblíbenějších období. Líbí se mi, když nám doma hoří krb a můžu odpočívat pod dekou a nebo když běhám po spadaném listí. :)
S podzimem mám také spojenou spoustu typických jídel - tak třeba dýňovou polévku nebo můj nový objev: ovesnou kaši. Dlouhá léta snídám ovesné vločky s banánem a jogurtem, ale nyní jsem zjistila, že klasická ovesná kaše vařená v mléce je ještě mnohem lepší.

V září jsem také společně mamkou, mým milým, babičkou a dědou navštívila litoměřické vinobraní. Bylo opravdu povedené, přestože ve víně jsem - jakožto řidič - pouze smočila jazyk. :)


Dnešní sváteční den jsme strávili na libereckých kopcích překrásnou túrou. Dojeli jsme autem na Ještěd a odtud šli po hřebeni na Javorník (zde si udělali pauzu na obídek a na bobovou dráhu) a zpět. Dohromady to bylo krásných dvacet kiláčků.
Kromě pobytu v přírodě jsme si z pěkného výletu odnesli i nějaké ty gurmánské zážitky - grilované kuřecí prso s polentou v restauraci Obří sud a prasácké, ale lahodné Bombardino na Pláních pod Ještědem. :)


Ke konci nesmím zapomenout na jednu drobnost, která mi ale udělala neskutečně velkou radost: poprvé v životě jsem spatřila na vlastní oči ledňáčka!
Ledňáček je krásný ptáček a symbol Českého Švýcarska. Pokaždé, když jsem v blízkosti řeky v našem okolí, po něm pokukuji. A minulý týden se konečně zadařilo a já jsem ho u Ploučnice, na cyklostezce mezi Benešovem a Děčínem viděla!

Zdroj: http://files.popuvky.webnode.cz/200001811-b4d17b5cb4/ledňáček-říční-1.jpg

Shrnu-li to, září bylo hodně náročné. Náročné cestování a potom ta má únava a běžecká krize. Stalo se mi několik drobných nepříjemností (velké zakufrování při jednom obyčejném běhu v lese nebo třeba situace, kdy jsem měla jet do školy na zápis a jediný autobus, kterým jsem měla šanci se v dané ráno dostat do Hradce, kolem mě pouze projel a nezastavil, přestože v našem městě stavět měl - už jsem napsala pekelnou stížnost do dané autobusové společnosti:)), zároveň jsem ale tento měsíc nasbírala mnoho nových zážitků.

A jaké bylo Vaše září? 

7 komentářů:

  1. Tak co dela bezecka krize? Uz je zazehnana? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jooo...začala jsem se dopovat vitamíny a už je to dobrý :)

      Vymazat
  2. Závidím toho ledňáčka 😄 Zrovna nedávno jsem si říkala, že jsem ho viděla jenom na obrázku. Moje září bylo rozdělené, přesně půl měsíce doma, kdy jsme se loučili s kamarádama a rodinou a druhá půlka už v Americe :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvé americké články poctivě čtu a závidím teplíčko :)

      Vymazat
  3. Tak to musite holky nekdy prijet k nam. Lukasuv tatka je ornitolog a lednacky pravidelne krouzkujeme, takze si ho muzete i pochovat a pomazlit :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář Vám moc děkuji!