sobota 21. března 2015

Všechno, co jste chtěli vědět o Finsku a báli jste se zeptat

Tento článek je napsán na přání mé babičky, která je jednou z nejvěrnějších čtenářek mého blogu. A vlastně jsem už docela dlouho plánovala napsat takovou "sumarizaci" o tom, jaké Finsko je, jací jsou jeho obyvatelé, co jedí, pijí apod.

1.Jak vypadají nějaká ta základní fakta? Finsko je země ležící v severní Evropě, mnohonásobně větší než Česká Republika, ale počtem obyvatel dosahující sotva poloviny. Zhruba 10% plochy pokrývají jezera a těch jezer je údajně několik stovek tisíc. (Ne nadarmo se proto Finsku říká Země lesů a tisíce jezer)
Zhruba čtvrtina země leží za polárním kruhem.
Ve své historii se Finsko potýkalo s nadvládou Švédska i Ruska, ale samostatné je již od roku 1917. A od roku 1995 členem Evropské unie.
Hlavním městem jsou Helsinky (v aglomeraci s městy Espoo a Vantaa) a další velká města se jmenují např. Tampere, Oulu, Turku, Jyväskylä a na osmé místo připadá Kuopio.


2. Počasí - jak je to se světlem, tmou a zimou?!
Tohle téma jsem už na blogu nakousla několikrát. Před odjezdem do Finska jsem trnula hrůzou, jestli zde nezmrznu. Nyní se už blíží konec března, je zde pomalu jaro a já můžu směle říci, že se to nestalo.
Co mi však na místním klimatu vadí víc, než zima a sníh, je délka dnů a nocí. Když jsem do Finska přijela, rozednívalo se kolem desáté dopoledne a po třetí hodině se už začalo stmívat.
V únoru a v březnu to bylo tak nějak stejné, jako v Čechách, ale nyní přichází doba, kdy se dny prodlužují (a to mnohem rychleji než v naší zemi) a mně to začíná dělat problémy se spánkem. Zatažené závěsy nepomáhají a já se každým dnem budím dříve a dříve a už nemůžu usnout, ačkoliv se ještě necítím vyspalá. Ale asi si budu muset hodně rychle zvyknout, protože za měsíc tu bude doba, kdy to sluníčko nebude zapadat skoro vůbec.

3.Finové - jak vypadají?
Člověk by to neřekl, ale Finové jsou jako národ velice specifičtí. Začnu vzhledem: (ačkoliv jsem některé věci už také zmínila předtím) 
Je zde poměrně hodně blonďatých lidí, takže sem docela zapadnu. Velká část obyvatel má hezké, sportovní postavy. Lidé tady totiž strašně moc chodí pěšky nebo jezdí na kole.
Myslím si o sobě, že chodím docela dost rychle, ale vždycky, když jdu do školy, se najde alespoň pět Finů, kteří mě předejdou. Oni nechodí ale doslova letí...
Také je tu nadprůměrné množství lidí s piercingy, vyholenou půlkou hlavy, růžovou hlavou a podobně. Myslím, že v Čechách člověk nevidí takové velké množství TAKHLE MOC výstředních lidí.

4.A jak se chovají?
Finové obecně nejsou moc výřeční. Neexistuje, že by se cizí lidé např. ve vlaku dali do řeči. (Nebo je to velká výjimka) Jedna naše učitelka nám tu dokonce říkala, že typický Fin bude radši v autobuse hodinu stát, než aby si sednul na volné místo vedle cizího člověka.
Ve škole jsou finští studenti taky většinou potichu. Mně to vyhovuje, protože já jsem potichu taky, ale např. holky z Francie mi říkaly, že je to pro ně velice nezvyklé a i nepříjemné, protože jsou zkrátka ve škole zvyklé na velký ruch a švitoření.
Nemůžu však říci, že by na mě byl nějaký Fin nebo Finka nepříjemní. Paradoxně k jejich nemluvné povaze, naprostá většina finské populace umí velmi dobře anglicky a pokaždé, když jsem potřebovala s něčím poradit, nebyl problém.

5.Co jedí? 
Finská gastronomie by vydala na samostatný, zevrubný článek. (Možná ho během pobytu ještě napíšu)
Mezi typická jídla patří bezpochyby: losos, nakládané rybičky, mleté maso v různých podobách, tmavé pečivo a suchary, karelské pirohy, mléko, nakládané okurky a řepa, sobí maso, lékořice a peprmint, sladké pečivo s kardamonem a skořicí.
Zmínila jsem mléko. Ve Finsku je totiž zvykem, dát si k obědu dvě sklenice s pitím: v jedné je voda nebo šťáva, ve druhé mléko. Mně se dělá šoufl už jen z té představy, dát si mléko k obědu, ale opravdu: když se porozhlédnete po menze, 99% Finů to takhle dělá.
Ve Finsku opravdu není problém, stravovat se zdravě. V menze i v obchodech je obrovské množství zeleniny, mléčných výrobků, tmavého pečiva (světlé tu téměř nenajdete),ryb a dalších věcí. Na druhou stranu, o sladkosti, sušenky, chipsy, párky a další ne tolik zdravé věci tu taky není nouze, takže záleží na člověku, co zde bude jíst :)

6.A jak je to s alkoholem?
O tom, že pijí hodně mléka, jsem se už zmínila. Ale co alkohol?
Finská vodka je známá po celém světě. Že jí tady ale najdete na každém rohu, to nečekejte. Ve Finsku se smí alkohol prodávat jen ve specializovaných prodejnách. V supermarketu najdete maximálně tak pivo do 4% alkoholu, "tvrdší" pití už se prodávat nesmí.
Když už tedy zavítáte do nějaké té specializované prodejny (která se jmenuje Alko), připravte se na opravdu drahé ceny. Nejlacinější víno stojí kolem 7€, flaška whisky kolem 30€. Mně to naštěstí zas až tak netrápí - vínečko si sice ráda dám, ale bohatě mi stačí sklenička - dvě jednou za měsíc, což s mým rozpočtem zas až tak moc necloumá :)

7.A jak je to s kávou?
Kávičku ovšem ke svému životu neodmyslitelně potřebuji. Jednak proto, že mi chutná a jednak proto, že jí moje tělo každý den ráno i odpoledne doslova vyžaduje. Bývala jsem opravdu hodně rozmazlená dobrou kávou z naší cukrárny, ale už vloni na Taiwanu jsem si musela zvyknout, že občas musím brát to, co je, i když to není 100% eňo ňuno.
Tady ve Finsku se pije opravdu velké množství kafe. Finové jsou prý úplně největší spotřebitelé kávy na osobu na světě. Jak už jsem ale zmínila v jednom z předchozích článků, v 90% se zde pije překapávaná káva. Žádné espresso nebo cappučínko s vyšlehanou pěničkou.
Po třech měsících jsem si však na tu překapávanou zvykla a myslím, že mi nakonec bude ještě nostalgicky chybět :)

8.Jaká je finská národní kultura?
Jako největší kulturní artefakt bych označila Mumínky. Je to typická finská kreslená pohádka, asi jako náš Krteček. Finové je milují a s motivem Mumínků si zde můžete nakoupit všechno možné od nádobí přes bonbony po formu na dort.
Světové literatuře dalo Finsko do vínku spisovatele Miku Waltariho, což byl, myslím, povedený počin. Egypťan Sinuhet je zkrátka skvělý.
Z Finska také pochází mnoho architektů a designéru. Já se v této branži moc nevyznám, takže se do většího rozepisování pouštět nebudu - v hlavě mi utkvěl pouze Marimekko.
Nesmím však zapomenout na veledůležitou věc - finskou saunu. Někde jsem četla, že dům, ve kterém by nebyla sauna, prý najdete ve Finsku jen velmi zřídka. Sauna je pro Finy jako svatyně, kostel, posvátné místo. Pro mě už taky. :)


9. Je ta životní úroveň fakt tak vysoká?
O severských zemích se obecně říká, že je zde velmi vysoká životní úroveň. Co to ale vlastně znamená? To je podle mě vcelku diskutabilní.
Finsko je vyspělá, moderní země. Všechny služby zde fungují na jedničku. Vlaky tu jezdí o něco více na čas než v Čechách a je tu lepší voda z kohoutku, ale jinak bych, upřímně, zas tak velký rozdíl neviděla. Jsem možná zapadlý vlastenec, ale opravdu mi nepřijde, že by bylo Finsko v něčem lepší, než Česká Republika. :)
Co je však vysoké, jsou ceny, ale o tom už jsem psala nesčetněkrát. Na druhou stranu, kolegové v Norsku to asi mají horší. :)

10. A jaký je vlastně finský jazyk?
Finština je neskutečná hatmatilka. Je to ugrofinský jazyk a do této kategorie patří např. maďarština nebo estonština. Říká se, že je finština jeden z nejtěžších jazyků na světě. (o češtině jsem to ale slyšela taky...) 
Momentálně mám za sebou asi patnáct vyučovacích hodin finštiny, příští týden mě čeká zkouška a upřímně, neumím lautr nic. Z finských slov v praxi používám jen terve = pozdrav, kiitos = děkuji a moi moi= pozdrav při odchodu.

Tak, to jsou asi všechny mé základní vědomosti a poznatky. Pokud jsem přeci jen nezmínila něco, co by vás zajímalo, neostýchejte se zeptat!

2 komentáře:

  1. To je super článek! Já Severní země mám moc ráda. Jeden z mých snů je navštívit Finsko nebo aspoň jednu Severní zemi, hlavně kvůli polární záři. Z tvého článku na mě Finsko působí jako klidná, čistá země :)

    Life by Peggy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu :)
      Ano, Finsko je čistá a klidná země...pokud nějací erasmáci nezačnou dělat velkej kravál :D :D

      Vymazat

Za každý komentář Vám moc děkuji!