sobota 18. ledna 2014

Silvestrovský víkend v Paříži

Začnu poněkud kriticky: NEMÁM RÁDA SILVESTRA.
Nemám ráda Silvestra, protože nemám ráda nucené oslavy a proto jsem se rozhodla ho letos strávit v Paříži.   
Své povánoční-předsilvestrovské čtyři dny tedy shrnu do několika poznatků: 

-  Sváteční dny v Paříži jsem si hezky užila. Ale musím říct, že z evropských velkoměst, které jsem navštívila, se mi líbila asi nejméně. Bohužel, Paříž je sice krásná a luxusní, ale i špinavá, drahá a  všude okolo jsou neochotní Francouzi, kteří s vámi odmítají mluvit anglicky/německy, přestože velmi dobře rozumí.

-Nebudu se sáhodlouze rozepisovat o všech památkách. Viděla jsem toho za ty čtyři dny víc než dost - téměř všechny pařížské turistické atraktivity, zámek Fontainebleau, šampaňské sklepy v Remeši (ty se mi líbily asi ze všeho nejvíc - zejména pak degustace) a Lucemburk. Všechno bylo super :-)

-Eifellovku jsme vychytali - 15 minut před otvíračkou zde byla asi tak 10x větší fronta, než jakou jsem zažila ve Vatikánu. (A ve Vatikánu jsem si říkala, že větší fronta už snad bejt nemůže) Naše znalá paní průvodkyně nám však poradila, ať si jde část skupiny stoupnout k nenápadné, postranní pokladně, kterou otvírají jen v ty dny, kdy je opravdu velký nával.
Pokladnu opravdu otevřeli, my jsme 700 schodů bleskurychle vyběhli a Eifellovku jsme si užili opravdu bez lidí.  (sice jsem si řekla, že toto byl asi můj poslední organizovaný zájezd v životě, nicméně v tuto chvíli jsem byla za průvodkyni a její rady opravdu vděčná.)

- Francouzská gastronomie bylo něco, na co jsem byla opravdu zvědavá. Bohužel, vzhledem k předraženosti většiny podniků v centru jsme se často stravovali v čínských restauracích (které však nebyly nikterak špatné!!!), ale i tak jsem něco málo ochutnala. Tak třeba cibulačku, famózní sladkosti tarte tatin a créme brulée a žabí stehýnka, která mě ale trochu zklamala.
Ovšem...
 Úplně nejlepší na celém víkendu však byla jedna věc - makronky. Lahodnost těchto zákusků se nedá popsat slovy. Jakožto cukrářské dítě a milovník sladkostí jsem se po nich mohla utlouct. Bohužel, jeden kus v lepší kvalitě se pohybuje kolem 1,5 €. Myslím ale, že kdo je v Paříži ochutnal mi potvrdí, že ta cena za to stojí.

 Tak tedy abych to shrnula - určitě stojí za to se do Paříže podívat. A jet tam na Silvestra má zkrátka své výhody (užijete si hezkou romantiku, jsou tam všude ještě pozůstatky vánočních trhů...) i nevýhody (v Paříži není ohňostroj, je všude spousta lidí a díky té spoustě lidí mají v tyto dny všude ohromně nasazené ceny...)



1 komentář:

  1. Silvester v Paríži sme mali pred 2 rokmi. Je to výborné, doporučujem všetkým :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář Vám moc děkuji!