pondělí 13. července 2015

Kouzlo cestovatelských deníčků

Dnešní článek je trochu letní, trochu cestovací a také trochu motivační. 
Řeč bude o cestovatelských denících.

Už asi deset let si téměř nepřetržitě vedu různé formy papírových deníků. Tahle činnost mě baví a až na pár přestávek mě nikdy nepustila. Mnoho lidí u deníku obvykle vydrží pár dní a pak z nějakého důvodu přestane.
To je velká škoda - představte si tu parádu, až vám bude sedmdesát, budete v důchodu a budete se moci všemi těmi knihami života prohrabávat!

Je skvělé, zapisovat si události a zážitky všedních dnů, ale ještě lepší je, vést si deníky z různých dovolených a cest a lepit do nich fotky, pohledy, vstupenky, jízdenky, letenky a další věci. A je jedno, zda výletíte po Čechách nebo po druhém konci světa.

Když jsem odlétala na 5 měsíců na Taiwan, založila jsem si kromě tohoto blogu také speciální papírový "taiwanský" deníček. Provázel mě celým pobytem v Asii, je v něm zapsaný téměř každičký den a veškeré mé zážitky a pocity z krásného Taiwanu a dalších zemí.

Tato hnědá knížka se mnou projela velkou část Taiwanu, uvezla jsem jí na zádech při čtyřsetkilometrovém výletě na kole, podívala se do Thajska, Malajsie, Kambodži a Indonésie. Zkrátka urazila pořádný kus cesty.

 



Moc ráda jí otvírám a vracím se tím ke svému asijskému dobrodružství. Mnoho vzpomínek vám sice navodí fotky, ale nic nepřekoná vlastnoruční, osobité zápisky. 

S odstupem času je zajímavé pozorovat, jak jsem si s některými zápisky vyhrála a jak jsem některé naopak "odflákla". Tak nějak jsem docílila toho, že krásná místa mají krásné zápisky a slabší místa mají zvěčnění slabší. Nerada to přiznávám, ale můj deníček z Taiwanu je krásný, barevný, vyladěný a vyšperkovaný, zatímco ten z Finska je naškrábaný halabala a plný škrtanců, zkrátka žádné grafické veledílo. (Taky vám neukážu žádnou jeho fotku:))

Zde je pět mých tipů, jak si vést cestovatelský (ale i obyčejný) deníček a nepolevit.

1. Je dobré, pořídit si kvalitní sešit. Takový, aby se vám líbil, aby byl skladný a aby něco vydržel. 
2. Své zápisky si datujte a k významnějším událostem přidejte barevné nadpisy. Krásně se pak ve svých spisech zorientujete. :) 
3. Vezměte si s sebou na dovolenou nůžky a lepidlo. Ihned tak můžete stříhat a lepit nakoupené pohledy, lístky, vstupenky, mapy a další věci, aniž byste něco z toho poztráceli.
4. Své zážitky si zapište ještě tentýž večer - když budete události dopisovat zpětně, lehce se pak stane, že zapomenete na to nejdůležitější. 
5. Na konci pobytu si vytvořte shrnutí. (Co se mi nejvíce líbilo/nelíbilo? Co mi nejvíce chutnalo? Co mě nejvíce překvapilo?...)

Když jsem odjížděla z Taiwanu, shrnovala jsem celkem 3 věci: "Co mi bude na Taiwanu chybět?", "Co mě na Taiwanu nejvíce štve?" a "Na co se těším do ČR?" Ve všech třech kategoriích jsem vytvořila poměrně dlouhé seznamy. :)


Podobný seznam jsem si chtěla vytvořit i při odjezdu z Finska, ale po chvilce přemýšlení jsem dospěla k závěru, že chybět mi bude jen a pouze výborná kohoutková voda a že do se ČR těším úplně na všechno, takže to moc nemá smysl psát. 

Z obou svých pětiměsíčních pobytů mám tedy - kromě zápisků na blogu - tlusté papírové deníčky. Zkuste to taky! Budete mít ve stáří co číst, zlepšíte si rukopis a slovní zásobičku. 

Co Vy a deníčky? 

12 komentářů:

  1. Jo jo, mockrát jsem se odhodlával. Jendou se mi povedlo si psát fotografickej deníček, ale poslední den cest jsem ho ztratil :( A v posledním zápisníky je jen nadpis.... Musím doufat, že mi vzpomínky vydrží dlouho. Obdivuju takovou kázeň si k tomu sednout a psát si to..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda tý ztráty.
      Třeba se k tomu někdy dokopeš, i když co si budeme povídat, málokterý kluk si asi vydrží psát pravidelně deník :)

      Vymazat
  2. Já si deník píšu od roku 2008. A je krásné se pak podívat, co jsem dělala tentýž den před několika lety. Teď jsem si vytvořila scrapbook knihu na léto a to mě fakt baví :)
    DocumentThisMoment

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, že Tě to baví! Dnes psaní deníků praktikuje málokdo a je to velká škoda. :)

      Vymazat
  3. To je clanek primo pro me :). Zrovna vybiram, jaky denik vzit do Peru, jelikoz budu opravdu jen zapisovat a fotit a pak se z toho necha natisknout fotokniha. Mas to moc pekne udelany. Jo a videla jsem te nedavno v televizi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, užij si Peru..už se těším na článek :)

      S tou televizí jsem to teda nechtěla slyšet :D Doufala jsem, že mě tam vidělo koktat co nejméně lidí :D

      Vymazat
    2. Haha, já myslim, že to bylo dobrý :D. Hlavně na to koukám a říkám si: sakra, já jí odněkud znám...chvilku mi to trvalo :D

      Vymazat
  4. super článek

    http://www.odovolene.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Je to super :)
    já nemám přímo cestovatelský, ale mám takový svůj "deníček" + vlastně možná fotodeníček :D dávám si tam zážitky z cest, z různých akcí, koncertů, fotky, co mi udělá radost, jaké mám cíle, co a jak se mi honí hlavou... :) a hrozně mě to baví :)
    www.deelays.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  6. Podobný deníček si píšeme s přítelem o našich výletech, lepíme do něj fotky, pohledy, vstupenky, prostě vše. Je to super když má člověk depku a může si jím listovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hezký :) Pište pište, ať máte ve stáří na co vzpomínat! :)

      Vymazat

Za každý komentář Vám moc děkuji!